Monday, May 30, 2011

Nasi Ayam

Lama x menjengah dapurku ini.....bukan da tinggalkan dunia memasak, tapi sangat bizi ngan kerja hakiki...ok, hari ini nak hupdate masakan yang dimasak untuk en asben siri weekend ni....Nasi Ayam......


 
gbr hiasan....kome mls nk snap..;-P
kredit to resepiraidah.blogspot.com

Bahan² untuk rebus
4 ketul ayam (tak kisah ambil bahagian mana)
6 ulas bawang putih
3 inci halia
1 kiub pati ayam (sy pakai jnama knor yg free msg)
1 labu bawang besar (di potong dadu kecil)

Air untuk rebus (kuantitinya kenalah pandai agak² untuk masak nasi dan buat sup nanti)
Secubit garam

Bahan² untuk nasi
Beras wangi basmathi (3 pot siap dibasuh)
3 inci halia (diketuk atau dimayang halus)
2 ulas bawang putih (dimayang halus)
1/2 kiub pati ayam (sy pakai jnama knor yg free msg)
Minyak untuk menumis (satu sudu besar)


Bahan² untuk ayam bakar
3 sudu besar madu
Kicap (secukup rasa)
Sos tiram (secukup rasa)

Bahan² untuk sos lada
5 biji lada merah
3 biji cili padi (kalo nak pedas tambah byk sikit)
1 ulas bawang putih
Secubit garam

Bahan² untuk sayur
Daun Salad (dibersihkan dan dipotong)
Timun (dibersihkan dan dipotong)
4 Biji Tomato (dibersihkan dan dipotong)

Cara membuat:

Sup
  1. Rebus potongan ayam tadi bersama halia dan bawang putih yang telah dimesin halus. Apabila telah mendidih, ambil sedikit air rebusan tadi untuk masak nasi, simpan ke tepi. Toskan ayam yang telah direbus, simpan ke tepi. 
  2. Biarkan rebusan tersebut mendidih bersama api yang perlahan.
  3. Masukkan kiub pati ayam knor, di ikuti dengan secubit garam.
  4. Akhir sekali masukkan potongan dadu bawang besar.
Nasi
  1. Tumis bawang putih bersama halia sehingga naik bau. Kemudian masukkan 1/2 kiub pati ayam tadi.
  2. Setelah tumisan nampak kekuningan, masukkan beras yang telah siap dibasuh.
  3. Masukkan air rebusan yang telah disimpan terlebih dahulu tadi mengikut kuantiti yang diperlukan untuk memasak nasi.
Ayam Bakar
  1. Sediakan bahan untuk perap ayam. Sos tiram + madu + kicap di masukkan ke dalam bekas yang besar (senang untuk perap ayam mengikut kuantiti). 
  2. Masukkan ayam yang telah di toskan tadi kedalam bekas tersebut.
  3. Perap bahan ini selama setengah jam (minimum).
  4. Setelah itu, masukkan ayam yang diperap ke dalam pembakar/oven selama 3-4 minit (sekejap je sebab ayam tu da masak). Kalau tak nak bakar, boleh jugak digoreng.
Sos Lada
  1. Kisarkan lada merah, cili padi dan bawang putih sehingga halus. Tambah sedikit air.
  2. Setelah itu, masak diatas api yang perlahan. Tambah sedikit garam dan perisa (jika perlu)
  3. Bila nampak dah agak pekat, tutup apinya.
Setelah itu, hidangkan kesemuanya mengikut citarasa dan kreativiti anda sendiri. Dah siap, pastu apalagi....makanla....;-)

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails