Monday, October 31, 2011

Pasta (Makaroni) Cheese

Kali ni cuba western food plak... tp gambar xdok...x smpat nk snap, dah abis...

Bahan²nya:
  • Pasta (makaroni) kering (secukupnya/anggaran)
  • Susu segar (secukupnya untuk masak bersama makaroni)
  • Keju Chesdale (5 - 6 keping)
  • Sos pasta Preego
  • Bawang besar (1/2 labu)
  • Sosej Ayam (Ramley)
  • Sedikit garam
  • Minyak untuk menumis
Cara membuatnya:
  1. Cuci makaroni terlebih dahulu. Kemudian rendam makaroni bersama susu segar selama 5 - 10 minit.
  2. Masak makaroni bersama susu tadi sehingga hampir - hampir kering. Pastikan makaroni telah menyerap susu tersebut. Setelah masak, ketepikan.
  3. Dalam kuali berasingan, tumis bawang besar sehingga layu. Kemudian masukkan sos pasta preego secukupnya. Kemudian masukkan sosej ayam dan masaklah sehingga daging sosej tersebut betul-betul masak. Tambah sedikit garam secukupnya.
  4. Gaul sehingga rata. Setelah itu, tuangkan bahan yang telah ditumis kedalam makaroni yang dimasak bersama susu tadi.
  5. Gaul sehingga sebati.
  6. Panaskan pan untuk bakar. Masukkan kesemua bahan tadi dan permukaannya ditutupi dengan kepingan keju chesdale sehingga selesai.
  7. Bakarlah selama 20 - 30 minit atau sehingga keju diatasnya cair.
  8. Setelah itu, angkat dan hidangkan.

 ni gambar dari google....lebih kurang cmni la rupanya...

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails