Bahan²nya:
- Pasta (makaroni) kering (secukupnya/anggaran)
- Susu segar (secukupnya untuk masak bersama makaroni)
- Keju Chesdale (5 - 6 keping)
- Sos pasta Preego
- Bawang besar (1/2 labu)
- Sosej Ayam (Ramley)
- Sedikit garam
- Minyak untuk menumis
- Cuci makaroni terlebih dahulu. Kemudian rendam makaroni bersama susu segar selama 5 - 10 minit.
- Masak makaroni bersama susu tadi sehingga hampir - hampir kering. Pastikan makaroni telah menyerap susu tersebut. Setelah masak, ketepikan.
- Dalam kuali berasingan, tumis bawang besar sehingga layu. Kemudian masukkan sos pasta preego secukupnya. Kemudian masukkan sosej ayam dan masaklah sehingga daging sosej tersebut betul-betul masak. Tambah sedikit garam secukupnya.
- Gaul sehingga rata. Setelah itu, tuangkan bahan yang telah ditumis kedalam makaroni yang dimasak bersama susu tadi.
- Gaul sehingga sebati.
- Panaskan pan untuk bakar. Masukkan kesemua bahan tadi dan permukaannya ditutupi dengan kepingan keju chesdale sehingga selesai.
- Bakarlah selama 20 - 30 minit atau sehingga keju diatasnya cair.
- Setelah itu, angkat dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment