Bahan²:
6 ekor ikan kembung yg telah direbus (dibuang tulangnya)
6 ulas bawang merah (dimesin halus)
7-8 ulas bawang putih (dimesin halus)
10 cili kering (dimesin halus, kalo nk pedas, tmbah lagi)
3 sudu air asam jawa
Sedikit garam
Sedikit gula
1 cawan bawang goreng (untuk penyedap, di mesin halus)
Cara Membuat:
- Blend isi ikan kembung sehingga lumat
- Tumis bwg merah + bwg putih + cili kering tadi sehingga naik bau
- Masukkan garam dan gula, disusuli dengan air asam jawa, biarkan sehingga mendidih
- Masukkan isi ikan tadi, kacau sehingga betul2 betul kering
- Setelah bahan tadi menjadi ringan, tutup api dan sejukkan
- Akhir sekali masukkan bawang goreng, gaul sehingga sebati semuanya
rupa dari mula masuk dalam kuali
rupa bila dah kering btul
akhirnya kubuat jd inti popia....hehe
No comments:
Post a Comment