Monday, June 13, 2011

Serunding ikan

Minggu ni terasa nk buat serunding....ikan yg terlebih tu dah direbus....wlpn org kata sgt rumit nk buat bnda ni, tetap jgak degil nk try....hehe

Bahan²:

6 ekor ikan kembung yg telah direbus (dibuang tulangnya)
6 ulas bawang merah (dimesin halus)
7-8 ulas bawang putih (dimesin halus)
10 cili kering (dimesin halus, kalo nk pedas, tmbah lagi)
3 sudu air asam jawa
Sedikit garam
Sedikit gula
1 cawan bawang goreng (untuk penyedap, di mesin halus)

Cara Membuat:

  1. Blend isi ikan kembung sehingga lumat
  2. Tumis bwg merah + bwg putih + cili kering tadi sehingga naik bau
  3. Masukkan garam dan gula, disusuli dengan air asam jawa, biarkan sehingga mendidih
  4. Masukkan isi ikan tadi, kacau sehingga betul2 betul kering
  5. Setelah bahan tadi menjadi ringan, tutup api dan sejukkan
  6. Akhir sekali masukkan bawang goreng, gaul sehingga sebati semuanya
 note: setelah buat baru tahu, betapa penatnya nk tunggu smp benda ni kering....patutla serunding ni org jual mahal ek....

 rupa dari mula masuk dalam kuali
 rupa bila dah kering btul
akhirnya kubuat jd inti popia....hehe

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails