Saturday, February 27, 2010

Ayam masak Lada hitam

gambar sekadar hiasan

Ayam ( kerat kecil-kecil )
Minyak ( untuk menggoreng ayam )
Lada hitam ( tumbuk / kisar ) kuantiti mengikut citarasa

Bawang Merah ( 5 ulas /kisar )
Bawang Putih ( 2 ulas /kisar )
Kunyit Halus
Bawang besar ( 1 biji / hiris bulat )
Daun Bawang ( racik )
Garam

Cara:
1. Gaul ayam bersama kunyit dan garam dan goreng , kemudian biarkan ia seketika.
2.Kemudian panaskan minyak dan tumiskan semua bahan yang telah dikisar tadi,tumiskan sehingga ia benar-benar garing dan masak.
3.Masukkan garam sesedap rasa.
4.Masukkan ayamg yang telah digoreng tadi.

5.Gaul sebati dan taburkan hirisan bawang besar tadi serta daun bawang dan ia sudah sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails